EcoTherm za košnice

EcoTherm je ekološki proizvod na vodenoj bazi koji je specijalno formulisan za zaštitu košnica. Proizvod je rezultat najsavremenije nano tehnologije koja je korišćena na svemirskim letelicama. Cilj je bio da se napravi što bolja izolacija sa minimalnom debljinom premaza koja neće negativno uticati na ostale performanse letelice.

To se postiglo korišćenjem specijalnih nano čestica u obliku šuplijh lopti veoma malih dimenzija (20-40 mikrona) koje imaju izuzetna termoizolaciona i reflektujuća svojstva (1mm premaza manja oko 5cm stiropora kao izolatora).

Isti princip smo primenili i kod zaštite košnica. Formulisali smo premaz za drvo koji je ispunjen tim istim nano česticama i dobili odlične rezultate. Drvena košnica dobija dugotrajnu termoizolacionu zaštitu koja veoma povoljno utiče na pčelinje društvo. Veoma je bitno da premaz EcoTherm nema nikakvih negativnih uticaja i da drvena košnica potpuno zadržava sve svoje karakteristike prirodnog i paropropusnog staništa. Nanosi se sa spoljašnje strane košnice u debljini nanosa od 0.7 do 1.0mm pa samim tim ne utiče na dimezije i težinu košnica.

Pčelinjem društvu u košnici zaštićenoj EcoTherm premazom mnogo je lakše da održi potrebnu temperaturu u zimskom i letnjem periodu. Zbog svojih izuzetnih termoizolacionih osobina zidovi košnice neće biti hladni i neće dolaziti do kondenzacije vlage na njima u zimskom periodu. Temperatura će biti prijatnija u celoj košnici. U letnjem periodu premaz pokazuje i svoju reflektujuću osobinu pa odbija sunčeve zrake i ne dozvoljava pregrevanje košnice. To je veoma bitno jer visoke temperature mogu da budu opasnije od hladnoće. Sve ovo zajedno doprinosi da pčele budu zdravije, da društva budu jačaaktivnija, a samim tim i da značajno poveća prinos meda.

Uputstvo za korišćenje

Nove košnice

Prvo na drvo naneti Natur akrilni firnisEkoLak – oko 100 g/m². Nakon 3-4 sata sušenja, može se početi sa nanošenjem EcoTherm premaza.

Stare košnice

Stare premaze na košnici blago zabrusiti i skinuti trošne delove. Ako postoje pukotine u drvetu popuniti ih akrilnim gitom. Ako je premaz dosta propao poželjno je površinu premazati sa Natur akrilnim firnisomEkoLak. Posle toga površina je spremna za nanošenje EcoTherm premaza.

Nanošenje EcoTherm-a

Premaz je spreman za upotrebu i treba ga samo dobro promešati. Postoje dva načina za pravilno nanošenje:

  • Prvi način je nanošenje pomoću strukturnog valjka pri čemu se dobija veoma ravnomerna strukturna površina sa dobro raspoređenim premazom. Poželjno je nanošenje u dva sloja sa vremenskim razmakom od 4 sata da bi se dobila odgovarajuća debljina premaza (0.7-1.0mm).
  • Drugi način je nanošenje četkom (preporučujemo akrilnu četku). Premaz je gust i nema tendenciju razlivanja pa je malo teže dobili glatku površinu bez tragova četke. Potruditi se da sloj bude ravnomeran i bogat. Nakon 4 sata naneti drugi sloj pri čemu ukupna debljina sloja treba da bude 0.7-1.0mm.

Nakon 24-48 sati nanosi se Natur akrilni emajlEkoLak – željene nijanse u dva sloja.

Preporučena radna temperatura 20 °C – 25 °C i vlažnost vazduha do 70%. Ne raditi na temperaturi nižoj od 14 °C.